Emulgeringsmedel i mat

Vad är bra mat vid LCHF? Vilka tillsatser ska vi undvika? Finns det mat utan socker tillsatt? Var kan man hitta bra mat att köpa? Var finns närproducerad mat på olika platser? Ingen reklam men gärna tips!
Användarvisningsbild
Lars Lindblom
Moderator
Inlägg: 43

Emulgeringsmedel i mat

Inlägg#1 » tor 02 jul 2015, 15:47

Emulgeringsmedlen i nya kostlarmet!

Karboximetylcellulosa (E466) och Polysorbat 80 (E433) har studerats och visats störa bakteriefloran. Hos möss såg man att de med modifierat immunförsvar fick kroniska tarminflammationer och de friska fick höga blodsockernivåer och metabolt syndrom med fetma som följd.
E466 framställs från alkaliserad cellulosa med kemikalien klorättiksyra och återfinns främst i kokosmjölk på konserv, färdigrätter, glass och pommes frites.
Polysorbat 80 (E433) framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol (E 420), fettsyror (E 570) och etylenoxid. Fettsyrorna kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris och hittas i flytande smörvarianter, glass, godis, tuggummi, soppor, lågkaloriprodukter, färdiga bakverk som kakor, kex och mjölk- och gräddliknande produkter. Även i influensavaccin.
En tidigare studie från 2010 avråder patienter med tarmsjukdomen Crohns från att äta produkter med E 433.
Emulgeringsmedel används för att få ämnen med olika ytspänning att blandas (som fett och vatten där emulgeringsmedlet "slår" sönder fettet så att det svävar i vattnet) och det är vad man ser händer i studien också att emulgeringsmedlet får bakteriefloran att ta sig igenom det skyddande slemmet i tarmen ner till tarmväggarna och där istället för att göra nytta gör skada.

(av Lars Lindblom 26 maj 2015 på Facebook)

Antebror
Inlägg: 5

Re: Emulgeringsmedel i mat

Inlägg#2 » sön 20 sep 2015, 15:07

Om man lagar mat själv så är alltid äggula att föredra som emulgeringsmedel i såser och olika rätter. Tänk bara på att ha låg temperatur och att tillsätta äggulan endast vid slutet av tillagningen så att anrättningen inte skär sig.

Återgå till "Bra mat - och dålig. Kosttillskott."

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster

cron