Nisse Simonsson om insulinresistens

Information och fakta.
Användarvisningsbild
Titti Thenander
Forumadministratör
Inlägg: 46
Kontakt:

Nisse Simonsson om insulinresistens

Inlägg#1 » tor 02 jul 2015, 15:14

Det ondas moder: Insulinresistens.

Jag fick en begäran om att jag skulle försöka förklara detta med insulinresistens, av många kallat metabolt syndrom eller prediabetes.

Man menar att detta tillstånd ligger bakom de flesta ålderskrämpor som gör att vi ska avsluta våra liv med kroniska sk.degenerativa sjukdomar.

Vi får ta det från början.Vi äter kolhydrater (vitt socker,stärkelse som är en kedja glukosmolekyler svagt sammanhållna.Stärkelse är innehållet i potatis, pasta,ris och bröd mm).
Kolhydraterna bryts ner i tunntarmen framförallt och kan tas in i blodet som glukos, fruktos i huvudsak.
Glukos i blodet talar om för bukspottkörtelns betaceller att starta tillverkningen av insulin.
Insulin är dirigenten i kroppens ämnesomsättningsorkester. Det påverkar de flesta system i olika grad och på olika sätt.

Det viktigaste är att insulinet fungerar som en ”nyckel” till det” lås” som finns på varje cell i kroppen och vi har ca 15 000 000 000 000 celler.
Låset kallas för receptor, mottagare. När insulinnyckel sitter i låset kan cellen ta emot glukosen, som ska omvandlas till bränsle för att hålla hela kroppen igång. När blodsockermängden gått ner minskar insulinmängden.

Idealt är vårt DNA anpassat under miljarder för en liten mängd kolhydrater. Vi kan klara oss utan, levern kan av fett och proteiner göra socker eller sk ketoner, som fungerar lika bra som bränsle. Av de tre sk micronutrienterna är det absolut nödvändigt med fett och proteiner men vi kan klara oss utan tillfört socker. Detta eftersom den sk. glukoneogenesen kan kompensera.
Insulinet öppnar cellerna för glukosen som då omsätts till bränsle. Men om man som vi inte äter de 40-50 gram kolhydrater som vi är designade att ta hand om utan tio gånger så mycket så blir det kris.

Man har ett akut förråd av glukos omvandlat till glykogen i muskelceller och i leverceller.När cellerna är fulla kan man säga att dom blir glukosen ”giftig” för cellmiljön och då programmeras receptorerna om och insulinet kan inte längre öppna och släppa in mera glukos. Då omvandlas glukosen till fett och skickas ut för långtidslagring i våra alltför mottagningsvilliga fettceller som bara sitter och väntar på att svälja allt, utan gräns.

När blodsockret stiger och insulinet inte längre fungerar, har man har blivit insulinresistent så stiger också blodsockret. När blodsockret stiger ännu mera signaleras allt vidare till bukspottkörtel att skicka ut ännu mera insulin och så är vi inne i en ond cirkel. Betacellerna brukar ”gå i väggen” efter 8-10 år av hårt arbete. Då har man en Diabetes typ2.

Sockret kletar sig kemiskt fast vid de cirkulerande proteinerna bla hemoglobin. När dessa proteiner blivit sockrade som gelehallon, fungerar dom inte längre. En röd blodkropp lever i 90 dagar och den här kanderingen, sockringen, av röda blodkroppars hemoglobin kan mätas med ett test Hb A1C eller i folkmun långtidssocker.
Om HbA1c är högt kan inte de röda blodkropparna transportera syre. När blodsockret då är så här högt förlamas även Leptinhormonet,som talar om för hjärnans hunger och mättnadscentrum att man är mätt.
Insulinresistensen leder till leptinresistens,man blir aldrig mätt.Det här med sockringen eller som den kallas bland läkare Advanced glycation endproducts har fått acronymen AGE.
Och det är också precis vad den engelska termen AGE ålder, säger oss. Vävnaderna föryngras inte och man åldras,synligt. Alla kan se hur huden åldras på en patient med dåligt skött Diabetes2, lika mycket åldras alla vävnader i kroppen hjärna, blodkärl, hjärnceller, brosket i leder mm.
Jag lägger in några bilder från mina föreläsningar.

Nästa steg på väg till att betacellerna i bukspottkörteln ska dö är det man då brukar kalla det metabola syndromet.

Typiskt för detta är fetma, höga blodfetter, högt blodtryck.

Många som inte kan kroppens metabolism kan inte fatta detta att blodfetter och kolesterol går upp av socker och ner av mättat fett, som smör grädde osv. Den farliga fraktionen av det onda kolesterolet de små täta LDL går upp av socker och ner av fett. De stora ofarliga LDL går upp av fett och ner av kolhydrater.
HDL det goda kolesterolet går ner av socker och upp av fett. Den fraktion som mest speglar kolhydratintaget är de sk triglyceriderna som går upp.

Om man då träffar en läkare som inte är så insatt i den här processen så skriver han ut kolesterolsänkare på ett enbart högt kolesterolvärde, vilket är ungefär lika begåvad som att skriva ut dem beroende på hårlängden.
Man kan alltså ha höga värden av underfraktionerna som är goda och få ett högt totalkolesterol,då man under inga omständigheter skall medicineras utan applåderas.

Vad som händer då om man äter en strikt lågkolhydratkost är att insulinresistensen, ca 40% av oss, släpper och om man då börjar med att motionera med tex stavgång en halvtimme per dag, så försvinner efter tre fyra veckor insulinresistensen, blodtrycket normaliseras, blodsockret normaliseras.
Man blir mätt igen eftersom Leptinet börjar fungera, värken i lederna och den mentala tröttheten ger med sig. Och man börjar kunna tulla på långtidslagrat fett i och på buken och många går ner i vikt fort och utan hunger.

De klassiska "räkna kalorier bantningarna" misslyckas alltid på sikt, HUNGERN VINNER. Fördelen med typ LCHF är att man rasar i vikt utan hunger. 95% av bantarna går ner av kaloriräkningen men går upp igen plus moms inom ett par år.
De kollegor som är betalda av läkemedelsindustrin brukar varna för LCHF eftersom denna metod hotar försäljningen av allehanda mediciner, diabetesmedicin, blodtrycksmedicin, värktabletter, kolesterolsänkare. Inga sådana behövs eftersom man tagit bort orsaken till sjukdomen: man har släckt elden och inte bara viftat undan röken.
För den som är extra intresserad se Dr Fungs föreläsningar på Youtube. Läs Ann Fernholms två böcker och Agneta Schnittgers bok: Insulin den felande länken. Kommentar till föreläsningsbilderna. I den ena ser man vad som händer om man äter för mkt kolhydrater, de små farliga LDL partiklarna stiger, de goda HDL minskar och Triglyceriderna stiger alltså högt totalt kolesterol.
Nästa bild visar vad som händer med fett. Då stiger de stora ofarliga LDL, stiger den goda HDL och de farliga triglyceriderna också högt totalkolesterol men som absolut inte ska leda till livslång behandling med kolesterolsänkare. I all synnerhet som vi ju nu vet att varje sänkning av totalkolesterolet ger en ökad dödlighet på 11 %.

(av Nisse SImonsson på Facebook med tillstånd)
Nisse om insulinresistens 1.jpg
Nisse om insulinresistens 2.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
"Vill du inte ha mig som jag är så är det inte mig du vill ha..."

Återgå till "Diabetes"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst

cron